
Dierfysiotherapie
De dierenfysiotherapeut werkt zowel curatief als preventief.
Curatieve behandelingen zijn gericht op het genezingsproces. Blessures en stoornissen aan het bewegingsapparaat als gevolg van spier-, pees-, gewrichts- of wondproblemen zijn goed te behandelen en vaak te verhelpen door de dierenfysiotherapeut.
Preventieve behandeling zorgt voor vroegtijdige signalering van klachten en voorkomt juist blessures. De dierenfysiotherapeut heeft hierbij een adviserende rol. Sportmedische begeleiding valt onder de preventieve zorg en helpt dier en eigenaar bij intensief en/of professioneel sporten.
Behandelindicaties voor dierfysiotherapie:
Veranderingen in gedrag
- Verandering van houding (sloom < > hyperactief )
- Geïrriteerd reageren en/of pijnreactie bij aaien of borstelen of aansingelen
- Minder actief bewegen in de wei of in de sport
- Mindere sportprestaties
Lichamelijke veranderingen
- Staat moeilijker op vanuit lig
- Loopt met bolle rug
- Houdt het hoofd lager
- Loopt met korte of onregelmatige pasjes, in telgang of op 3 sporen
- Is kreupel aan een of meer benen
- Houdt hoofd of staart scheef
- Ongecoördineerde achterhand met verlies van spieromvang
- Ouderdom
Nazorg na operaties of trauma
- Na orthopedische operaties
- Na botbreuken, val of ongeluk
- Verklevingen van huid of littekens
- Herstel van wonden
Aandoeningen
- Artrose van gewrichten
- Spierziekten
- Kissing spines
- Als pijnmedicatie niet (voldoende) helpt
Onderzoek
De dierenfysiotherapeut start met een eigen onderzoek. Het onderzoek begint met een anamnese (vraaggesprek) met de eigenaar over het dier. Daarna wordt het dier in rust en in beweging geobserveerd en worden alle spieren en gewrichten nagelopen. Bij het onderzoek van het paard wordt wanneer nodig ook gekeken naar het paard in beweging onder de ruiter. Uiteraard word een inspectie van het zadel en /of hoofdstel niet vergeten. Indien nodig worden er specifieke testen en metingen gedaan om tot een juiste werkdiagnose te komen. Aan de hand van deze fysiotherapeutische diagnose wordt een behandelplan opgesteld. Het behandelplan wordt met de eigenaar van het dier besproken.
Behandeling
De dierenfysiotherapeut is gespecialiseerd in het geven van:
- Massage- en rektechnieken ter verbetering van de circulatie, het normaliseren van spierspanning en het verminderen van zwelling.
- Mobilisaties en rektechnieken gericht op gewrichtsklachten in de wervelkolom en de extremiteiten.
- Bewegingstherapie ter vermindering van stijfheid en ter verbetering van spierkracht, stabiliteit, mobiliteit en coördinatie.
- Adviezen met betrekking tot rust en/of beweging, voeding, training, harnachement, de ondergrond waarop getraind wordt en trainings- en/of rijtechnieken ter bevordering van het herstel en ter voorkoming van herhaling van klachten.
- Hydrotherapie. Deze therapie staat voor bewegingstherapie in water en kan ter ondersteuning van oefentherapie ingezet worden.
- Fysiotechnische applicaties zoals warmte, koude, licht (UV- en Laserstraling), ultrageluid, elektro- en mangeetveldtherapie.
Let wel, een paard zal niet snel pijn tonen. Van nature zijn het vluchtdieren die leven in een kudde, waar een bepaalde rangorde geldt. Zwakheid en pijn tonen gebeurt dus alleen wanneer er een duidelijk probleem is.
Wanneer het gaat om een ernstig probleem is het altijd aan te raden naar de dierenarts te gaan. In overleg kan er een combinatie plaatsvinden met een onderzoek door de dierenfysiotherapeut. Wanneer een diagnose is gesteld door de dierenarts kan uw paard/pony voor verdere behandeling doorverwezen worden.